Udruge uključene u tematsku mrežu “STEM kao pokretač društva”

Na temelju iskazanog interesa, ispunjenih upitnika, iz adresara 1698 udruga koje se bave STEM područjem (prikupljeno 2021. godine), mapirali smo više od 150 organizacija civilnoga društva u RH koje se primarno bave STEM područjem ili neke od njihovih aktivnosti uključuju STEM područje (provedeno 2022. godine). Više od 50 organizacija je ispunilo oba upitnika i upravo za njih imamo potpune podatke te oni čine našu početnu online bazu organizacija koje se bave STEM područjem u RH i koja je dostupna na ovoj web stranici.

Mapiranjem organizacija koje djeluju u STEM području ujedno smo i provjeravali interes organizacija za okupljanjem u tematskoj mreži „STEM kao pokretač društva“ kako bismo zajedničkim snagama mogli djelovati u zagovaranju zajedničkih potreba i vidljivosti našeg rada, mogućnostima financiranja naših aktivnosti i sličnim aktivnostima za kojima zajedno iskazan potrebe/interes.

S obzirom na znatan odaziv, osim iskazanog interesa za uključivanjem organizacija civilnoga društva kao članice tematske mreže, za uključivanje u uži krug organizacija (a koji ćemo naknadno širiti) uzeti su u obzir i drugi kriteriji, kao što su prostorna rasprostranjenost, različiti pristupi STEM području, interes doprinosu zagovaračkom postupku i drugi.

Okosnicu udruga čine organizacije civilnog društva, partneri na projektu SCOPE koji su 2022. godine potpisom Sporazuma o pristupanju tematskoj mreži bile prve umrežene organizacije. To je 7 udruga (žute oznake):

 1. FABLAB | Udruga za promicanje digitalne fabrikacije
 2. CARPE DIEM | Udruga za poticanje i razvoj kreativnih i socijalnih potencijala djece, mladih i odraslih
 3. HID | HRVATSKO INTERDISCIPLINARNO DRUŠTVO
 4. ORR | Otvorena računalna radionica
 5. BALTAZAR | Udruga mladih
 6. Udruga Mehatronik
 7. Zvjezdarnica Višnjan

Tijekom 2023. a kao dio aktivnosti u sklopu projekta, novih 6 organizacija civilnog društva (plave oznake) je pristupilo tematskoj mreži čineći ukupno 13 partnera i to:

 1. Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika
 2. UR Institute, Dubrovnik
 3. Mirovna grupa mladih Dunav- YPGD, Vukovar
 4. Udruga INNCRO-IT, Slavonski Brod
 5. Udruga Otok, Otok Prvić
 6. Institut za popularizaciju znanosti, Zabok

Na karti su prikazani sve uključene organizacije, te one koje se planiraju za sada uključiti 2024. godine (zelene oznake, nije konačna lista).